Helsinki tutuksi seikkaillen

Töölöläinen Nro 20/7 - kirjoittaja Minna Karila

Odoo CMS - a big picture


Seikkailuhenkinen kaupunkikierros Foxtrail kuljettaa ihmisiä pitkin Helsinkiä erilaisten vihjeiden avulla. 

”Foxtrail lanseerattiin kotimaassani Sveitsissä 19 vuotta sitten. Viimeisen neljän vuoden aikana konsepti on levinnyt nopeasti muihin Euroopan maihin. Reittejä on nykyisin monissa suurkaupungeissa, kuten Berliinissä, Roomassa ja Lontoossa. Suomi oli ensimmäinen maa, joka tuli mukaan heti Sveitsin jälkeen”, franchising-yrittäjä Jan Werlé sanoo.

Foxtrailin molemmat reitit ovat avoinna ympäri vuoden, eivätkä ne muutu vuodenaikojen mukaan. Tarjolla on myös lyhennettyjä versioita kierroksista. Ketkä Suomessa suunnittelevat reitit ja niihin liittyvät vihjeet? ”Sveitsissä on suunnittelijoita, jotka keskittyvät pelkästään Foxtrail-reittien suunnitteluun. He tutustuvat kunkin kaupungin julkiseen liikenteeseen, etsivät kävellen vaikutteita ja kuuntelevat kaupunkilaisia. Tämän pohjatyön jälkeen otamme yhteyttä potentiaalisiin yhteistyökumppaneihin, kuten eri taidelaitoksiin ja yrityksiin. Yksikään vihje ei ole kopio jonkin toisen kaupungin kierroksesta, vaan ne räätälöidään aina kunkin kaupungin mukaan”, Jan Werlé kertoo.

Seikkailureitin ohjeet pitää printata paperille, jotta voi seurata, mitä milloinkin tulee tehdä. Mitä tapahtuu, jos osallistuja jää jumiin eikä pysty päättelemään vihjeistä reitin jatkoa? ”Tällaista tilannetta varten on olemassa kaksi vaihtoehtoa: apua voi aina saada joko tekstiviestillä tai soittamalla. Kierroksella ei ole kuitenkaan mitään aikarajaa toisin kuin pakohuonekonseptissa. Jokainen ryhmä voi siis edetä omaa tahtiaan.” Werlé korostaa sitä, että reitti tarjoaa tilaisuuden ihmisille olla yhdessä ulkona ja ilman puhelimia. ”Kaikkeenhan on nykyisin olemassa oma applikaationsa, ja monet ihmiset ovatkin hyvin liimautuneita puhelimiinsa. Ehkä joskus tulevaisuudessa Foxtrailkin saa oman appinsa, mutta ei vielä.”

Mikä on ketun rooli seikkailussa? ”Kettu on kierroksen älykäs, juonitteleva hahmo, joka yrittää pimittää vihjeitä ja luikkia pakoon. Osallistuja yrittää siis kulkiessaan kaupungilla samalla tavoittaa kettua, joka on aina pari askelta seikkailijaa edellä.” 

Kaupunkiseikkailulle osallistuu paljon perheitä sekä kaveri- ja työporukoita, nykyisin yhä enemmän myös koululuokkia. ”Olemme huomanneet, että valtaosa kierroksen varaavista ovat naisia, jotka tosin ottavat mukaan miehiään, veljiään ja miespuolisia ystäviään. Asiakkaidemme aktiivisin ikäryhmä ovat 20-50-vuotiaat.” 

Millaista Helsinki-tietoutta osallistujilta vaaditaan? ”Ei oikeastaan minkäänlaista. Tietysti reitillä kulkemista auttaa, jos tuntee kaupunkia entuudestaan. Mutta turistiryhmiäkin on osallistunut kierroksille, sillä Foxtrail kuljettaa tärkeiden nähtävyyksien äärelle, vaikkakin ilman opasta. Paikasta toiseen siirrytään joko kävellen tai joukkoliikenteellä. Ja molemmat reitit päätyvät Senaatintorille.” Koronapandemian vuoksi kierrokset lopetettiin maaliskuun lopulla. ”Periaatteessa olisimme voineet jatkaa, mutta koska reiteillä käytetään joukkoliikennettä, se olisi ollut hankalaa. Lisäksi osa yhteistyökumppaneistamme sulki ovensa. Nyt jatkamme normaalisti, mutta suositamme kävelyä aina kun se suinkin on mahdollista.” Kaupunki muuttuu jatkuvasti: on rakennustöitä ja liikennemuutoksia. Joten Foxtrailin reitteihinkin tehdään koko ajan pieniä muutoksia. ”Tsekkaamme reitit ja niiden sujuvuuden viikoittain ja kuuntelemme asiakkailta tullutta palautetta herkällä korvalla”, Werlé vakuuttaa.


Lähde: Töölöläinen