Play with the city - kirjoittaja Anne Seppälä

Escape room -pakohuonepeli on ollut jo hyvän aikaa todella suosittu ajanvieton konsepti ja ymmärrettävästä syystä: peleissä pääsee hauskalla tavalla hyödyntämään aivonystyröitä ja hengailemaan hyvällä porukalla! Mutta mitäpä jos tämänkin kokemuksen toiminnallisuutta buustattaisiin vielä vähän lisää? Foxtrail on uudenlainen kaupunkiseikkailu, joka yhdistää pakohuonepelin parhaat palat ja luo Helsingistä täysin uudenlaisen toimintaympäristön, joka yllättää niin kaupungissa vierailevat kuin paikallisetkin asukkaat!

Foxtrail ja escape room miellyttävät moneen makuun

Foxtrail ja escape room ovat helpotus kaikille, jotka painiskelevat tapahtumajärjestämisen iänikuisen dilemman kanssa. Isommallekin ryhmälle soveltuvan ohjelmanumeron keksiminen kun on välin todella hankalaa ja erityisesti silloin, kun ryhmän jäsenet edustavat taustoiltaan ja kiinnostuksen kohteiltaan vähän sitä sun tätä. Osalle on ok hikoilla, osa kammoaa kaikkea vähänkin extremeä ja loput viihtyvät hyvin sopivan toiminnallisessa tilanteessa, kunhan kahvipaussi vaan mahtuu myös mukaan agendalle. Foxtrail ja pakohuonepeli miellyttävät tältä osin todella suurta väestönosaa, minkä lisäksi ryhmän jäsenten monipuolisuuden voi valjastaa rikkaudeksi erilaisia ongelmia ratkaistaessa!

Itse pääsin ottamaan Foxtrailin haasteen vastaan yhdessä työkavereiden kanssa. Escape room oli ollut meille toimiva aktiviteetti edeltävässä tiimipäivässä, minkä johdosta päädyimme etsimään jotain samankaltaista, mutta vähän uudenlaisella lähestymistavalla. Toiminnallisuus, tiimityöskentely ja leikkimielinen kilpailu pakohuonepeli-tyyliin kiinnostivatkin edelleen, sillä kaiken puhtaasti urheiluun liittyvän jouduimme sulkemaan pois vaihtoehdoista. Foxtrail olikin lopulta nappivalinta, sillä porukkamme oli tarpeeksi iso jakautuaksemme kahdeksi joukkueeksi ja pääsimme ratkomaan tehtäviä kisailumielessä. Lisäksi me huonot häviäjät emme joutuneet täysin nielemään ylpeyttämme vaan pystyimme perustelemaan hopeasijan reittien erilaisuudella (niinpä niin).

Ongelmanratkaisua ja kaupunkikulttuuria escape room -tyyliin!

Foxtrailin kaupunkiympäristö ja vaihtuvat tehtävälokaatiot tekivät meihin erityisen vaikutuksen. Paikallisuudestamme huolimatta vierailimme alueilla, joihin moni meistä ei arjessaan tyypillisesti hakeudu ja olikin virkistävää tarkastella Helsinkiä normaalista poikkeavalla tavalla! Itse viehätyin erityisesti Katajanokalla sijaitsevan terassibaarin täydellisestä tunnelmasta ja ilmeni, ettei moni mukaan ryhmästämme tiennyt mitään tuon helmen olemassaolosta. Escape room -tyylisen aikapaineen puuttuessa ympäristön fiilistely ja uusista löydöksistä nauttiminen olisikin ollut oikein mahdollista. Tämän terassin drinksut jäivät meiltä kuitenkin toiseen kertaan, sillä omatoimisesti luomamme kilpailutilanne tikitti pääkopassa ja jouduimme jatkamaan matkaa.

Aktiviteettimme liikkuvan luonteen lisäksi Foxtrailin vihjeet ja tehtävät saavat meiltä myös suitsutusta. Escape room -tilanteessa vihjeet tyypillisesti ratkaistaan varsin systemaattisesti, jotta pakohuoneesta poistuminen olisi mahdollista. Foxtrailissa ongelmien ratkaiseminen on edelleen keskeistä, mutta pakohuoneista tuttua ajattelua syvennetään. Osallistujalta vaaditaan muun muassa ympäristön havainnointia sekä vihjeiden ratkaisemista etukäteen, jotta matka ei tyssäisi etapin myöhemmässä vaiheessa. Lisäksi kaupunkiin on upotettu todella mielenkiintoinen rypäs erilaisia välineitä ja johtolankoja, joita normitallaaja ei taatusti tule matkoillaan havainnoineeksi! 

Foxtrail vs. escape room - sama tavoite erilaisilla lähestymistavoill

Sekä Foxtrail että escape room tähtäävät samankaltaiseen lopputulokseen, sillä molemmissa osallistujat ratkaisevat sarjan pienempiä tehtäviä saavuttaakseen lopullisen päämäärän. Muutama varteenotettava seikka tekee kuitenkin Foxtrailin konseptista pakohuonepelistä poikkeavan, minkä johdosta kokosimme oheisen listan avataksemme Foxtrailin luonnetta vielä hieman paremmin. 

Foxtrail kaupunkiseikkailu

  • Sopii kaikille, jotka pystyvät liikkumaan joko itsenäisesti tai avustetusti jalan, pyöräillen tai julkisia kulkuvälineitä hyödyntäen 
  • Escape room -tilanteesta tuttu aikapaine puuttuu Foxtrailista kokonaan, mutta halutessaan tiimit voivat kääntää tilanteen myös kilpailuksi 
  • Foxtrail-reitti ei ole hengästyttävän pitkä (n. 4 km), mutta ulkoilu saa aikaan sopivan freesin fiiliksen. Erityisesti tämä liikkumisen aspekti poikkeaa totutusta pakohuone-asetelmasta!
  • Tehtävät on ripoteltu ympäri kaupunkia ja osallistujat pääsevät tutustumaan yllättäviinkin paikkoihin, jotka voisivat jäädä kulkijalta tavallisesti noteeraamatta 
  • Sääolosuhteet eivät ole suoritukselle este ja matkaan pääsee lähtemään ympäri vuoden!

Niin tai näin, sekä Foxtrail että escape room tulevat varmasti tarjoamaan mukavan elämyksen hyvässä seurassa! Tsemppiä matkaan ja kerrothan myös, mikä Foxtrailissa puhutti teidän tiimissä jälkikäteen! 

Anne Seppälä

Kirjoittaja

Anne - viestinnän tekijä ja luova kirjoittaja, jolle myös lomasuunnittelu käy välin työstä. Onneksi on Helsinki!

Categories: Artikkelit

0 Comments

Vastaa

Avatar placeholder
fiSuomi